Lapač snů - původ a druhy

Lapač snů je tradiční indiánský předmět, který má podle legend schopnost zachytit noční můry a udržet je uvnitř své sítě. Lapač snů funguje jako takový filtr: zachytává špatné sny a propouští pouze ty dobré, aby jeho majitel měl klidný a příjemný spánek.lapače snů

Je vyrobený ze dřevěného kruhu různé velikosti, do kterého je uvázána pavučinka z provázků, mnohdy doplněná korálky nebo perličkami.

Původ

Poprvé se lapače objevily v Americe dávno před Columbem. Vyráběli si je indiáni na ochranu proti zlým duchům a nepříjemným snům. Známý jimi byl například kmen Ojibwe, ale nacházíme je i u dalších indiánských kmenů. Později se stal populárním dekoračním prvkem v mnoha domovech a spousta lidí ho dodnes používá pro vytvoření klidné a relaxační atmosféry.

Lapače dnes

V současné době lapače seženete v mnoha různých designech a velikostech. Jejich popularita je vysoká a stále roste - potkáte je v mnoha domácnostech v ložnicích, dětských pokojích a někdy i v místnostech, kde se nespí, jako dekorativní prvek podporující příjemnou atmosféru.

Typy lapačů

Tradiční

Tradiční lapač snů pochází od kmene Ojibwe, ale v dnešní době existuje mnoho variant od různých kmenů a zemí. Například lapače snů z Mexika jsou obvykle menší a vyrábějí se z kovových kruhů s jemnými nitěmi, které připomínají pravou pavučinu. Lapače snů z Jižní Ameriky a Asie jsou zdobeny různými druhy perel, kamenů, korálků a řetízků.

Moderní

V moderní době se lapače snů staly velmi populárními a jejich designy se často dost liší od tradičních modelů. Často potkáte třeba lapače snů s motivy zvířat, rostlin nebo s různými symbolickými prvky z jiných kultur.

Dětské

Lapač můžete pořídit i svým ratolestem, abyste zmírnili jejich strach z nočních můr. Dají se koupit různá provedení v zářivých barvách s krásnými korálky i bez nich, zvířátkové lapače atp.