Jak sbírat drahé kameny v terénu?

Pátrání po minerálech bychom měli začít pečlivým prostudováním mapy oblasti (turistické, topografické, geologické mapy, Google Earth), kde hodláme exempláře sbírat, a prostudováním dostupné literatury (geologické průvodce, články ve vědeckých časopisech – často dostupné online).

Naši pozornost v terénu by měly upoutat různé přírodní expozice (srázy, skály, atd.) i umělé (lomy, štěrkovny, odvodňovací příkopy, svahy silnic atd.). Nejlepší je proniknout do aktivních lomů a dolů, kde máme velkou šanci najít dobré exempláře. Pamatujte však, že před vstupem do oblasti lomu nebo dolu musíte ke vstupu získat povolení od vedení. Staré a uzavřené lomy jsou také místem bohatých nálezů, zde nás však čeká více práce při lámání bloků.jak sbirat mineraly

Potěžební haldy lze zhruba rozdělit na haldy uhelných dolů, kde snadno najdeme vzorky různých sedimentárních hornin a otisky karbonských rostlin, a doly kovových rud a dalších surovin (magnezit, baryt, fluorit). Nejčastěji v nich najdeme oblíbené rudní minerály (např. pyrit, chalkopyrit, galenit, sfalerit, markazit, arsenopyrit, magnetit, hematit), doprovodné minerály rudních žil (křemen, baryt, kalcit, fluorit) a zvětrávající minerály (např. malachit, azurit, chryzokol, limonit, goethit).

Co potřebuji ke sběru drahých kamenů v terénu?

Pokud se rozhodnete, že chcete sbírat sami, pořiďte si základní vybavení – i když pro začátek nemusíte investovat do drahých nástrojů. Skvělá sada nářadí pro začátečníky by měla obsahovat ochranné brýle, lopatu s krátkou násadou, dobré skalní kladivo nebo geologické trsátko, paličku, dláto, kbelík, pracovní rukavice a pár pevných bot – to vše lze sehnat nanejvýš železářství nebo místní nástrojárně. Nedělejte si starosti s pokročilým vybavením – vždy můžete do své sady nástrojů přidávat sofistikovanější předměty, jak se vaše sbírka exemplářů rozrůstá a zdokonalovat svou sběratelskou techniku.