Co si představit pod pojmem drahý kámen?

Drahé kameny, nazývané také drahokamy, jsou odrůdy určitých minerálů a hornin, které jsou velmi vzácné, cenné, průhledné, homogenní a čisté přírodní kameny. Co odlišuje drahé kameny od běžných minerálů?

Jak poznat drahý kámen?

Vlastnosti, které drahý kámen charakterizují, jsou intenzivní lesk, efektní barva nebo její úplná absence, vysoká tvrdost a odolnost. Drahý kámen má tvrdost více než 7 na Mohsově stupnici, která má 10 stupňů a čím blíže k 10, tím je materiál tvrdší a dražší. Nejtvrdším drahokamem na Mohsově stupnici je diamant s tvrdostí 10. Dalšími drahokamy s tvrdostí větší než 7 jsou korundy, mezi jejichž vzácné odrůdy patří safír a rubín, stejně jako další o něco méně tvrdý topaz a křemen.drahy kamen diamant

Kameny, které mají nižší tvrdost a nejsou tak odolné a trvanlivé, se nazývají polodrahokamy – patří sem malachit, achát nebo jaspis. Všechny výše zmíněné minerály patří do skupiny přírodních kamenů. Ve špercích se používají i jiné kameny – syntetické nebo získané v laboratoři.

Například křemen je nejrozšířenějším minerálem v zemské kůře – celých 12 % jeho složení zaujímá tento drahý kámen. Jeho velká ložiska se nacházejí na Madagaskaru, v Brazílii a ve Spojených státech. Na Mohsově stupnici je křemen před diamantem, korundem a topazem. Nejčastěji používané odrůdy křemene používané ve šperkařství jsou: horský křišťál, ametyst, citrín, jaspis, tygří oko, onyx a opál. Hodnota kamenů vzhledem k jejich jedinečnému vzhledu a vlastnostem se liší. Nejdražší a velmi vzácné jsou opálové odrůdy. Hodnota kamenů závisí také na jejich velikosti, atraktivitě barvy a barevného vzoru a hře barev - tzv. opalescence. Mezi levnějšími šperky můžete najít syntetické odrůdy tohoto drahokamu.

Naproti tomu diamant je alotrop uhlíku a jeho název pochází z řeckého slova adamas, což znamená „nepřemožitelný“, „nezničitelný“ a je nejtvrdším minerálem a známou látkou na Zemi. Diamant má následující fyzikální vlastnosti: dobrou tepelnou vodivost, je izolantem, je obtížně tavitelný a odolný vůči kyselinám a zásadám. Vyskytuje se v primárních a sekundárních ložiskách - např. perodit a aluviální ložiska. Vyskytuje se mimo jiné v Indii, Kanadě, Rusku, Rakousku, Brazílii a Sieře Leone.